sarashastfys.com © 2012

Hästmassage & stretching

 

 

Hästmassage ökar välbefinnandet i kroppen genom att bl.a. stimulera syretillförseln till muskeln, dränera lymfsystemet, transportera bort slaggprodukter och lösa upp spänningar.

 

Om en muskel blir spänd drar den ihop sig i ett krampliknande tillstånd. Detta tillstånd kan orsaka stor smärta i ett område. Om inte spänningen löses upp kan den sprida sig till en större del av muskeln och till intilliggande muskler. Slaggprodukter i området kan inte transporteras bort ordentligt och blodcirkulationen i området minskar. Detta leder till att muskeln fungerar ännu sämre, vilket ökar spänningen i området ytterligare, och så vidare.

 

Muskelspänningar hos hästen kan komma av stress, ensidigt arbete, felaktig utrustning, överansträngning eller felaktigt verkade hovar. Muskler som är korta och stela ger minskad rörlighet. Kroppshållningen kan ändras vilket leder till ökad stress på leder och senor.

 

Genom att massera muskeln kan man få spänningen att släppa. Hästmassage ökar blodcirkulationen och sänker blodtrycket. Senor och muskler får mer elasticitet och hästens prestation ökar. Hårremmen blir glansigare och immunförsvaret stärks. Slaggprodukterna pressas ut och nytt syrerikt blod kan släppas in och hjälpa muskeln att fungera igen. När spänningen i kroppens muskler släpper, slappnar hästen även av psykiskt. Det är inte ovanligt att hästarna börjar tugga och gäspa under en massagebehandling.

 

Hur ofta ska man ge sin häst behandling? Ofta krävs flera behandlingar på rad med täta mellanrum till en början för att lösa upp ett problemområde. Exempelvis 3-5 behandlingar med 3-7 dagars mellanrum. Ibland fler och tätare om problemet suttit i under lång tid. Därefter rekommenderas underhållande behandling 1-2 ggr per månad för att bibehålla mjuka muskler och en hög prestation. Det leder också till en bra möjlighet att tidigt upptäcka problem innan de ställer till skada som kan kräva veterinärbehandling.

När man tränar blir musklerna varma och mjuka. När träningen sedan upphör kallnar musklerna och drar ihop sig. Detta leder till förkortade muskler som kan minska hästens rörelsemönster. Genom att alltid trappa ner ordentligt efter varje träningspass, underlättar man för musklerna att transportera bort slaggprodukter och bibehålla sin elasticitet. Ibland kan det ändå krävas att man stretchar ut musklerna för att öka rörelseomfånget.

 

Stretching ska aldrig utföras på en kall häst, utan alltid i samband med träning eller massage.

 

Massagebehandling av halsmuskulatur

Avslappnande och dränerande massage