sarashastfys.com © 2012

Sadelutprovning

 

Att ha en utrustning som passar hästen så bra som möjligt är A och O för att den ska må bra och kunna utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt.

 

En dåligt tillpassad sadel ger inte hästen bara obehag, utan kan på längre sikt ge upphov till skador som exempelvis kotledsinflammationer. Om hästen hindras från att använda sina muskler på ett korrekt sätt, får andra delar på kroppen arbeta extra och kan då lätt bli överansträngda.

En häst är inte byggd för att bära vikt. Det kan många gånger vara lätt att glömma, eftersom hästar är så otroligt arbetsvilliga. Längs med ryggen på hästen från svansroten och hela vägen till nacken går den stora ryggmuskeln. Denna muskel är en rörelsemuskel, d.v.s. den hjälper hästen att röra sig framåt genom att hjälpa de stora musklerna på bakdelen i deras arbete.

Om man lägger på en dåligt anpassad sadel som inte kan fördela ryttarens vikt på ett bra sätt, hindras muskeln i sin rörelse. De övriga musklerna får då arbeta extra mycket och kan bli överansträngda. En överansträngd muskel drar ihop sig och förlorar sin elasticitet. Den kan bli öm och inflammerad vilket ökar på problemen.

 

Att låta kontrollera sin sadel med jämna mellanrum är ett ganska enkelt sätt att förvissa sig om att sadeln inte hindrar hästen i sitt arbete.

 

Hästar ändrar sin kroppsform under hela livet beroende på vilken typ av arbete de utför och med vilken intensitet arbetet utförs. Om man provat ut en sadel åt hästen vid ett tillfälle, är det inte alls säkert att den passar några år senare.

 

Vid en sadelutprovning har jag en lerpad till hjälp som man lägger under sadeln för att se om den trycker på något ställe. Den är ett bra verktyg som visar om sadeln ligger bra under ridning. Den visar även om ryttaren rider centrerat eller inte.

 

 

Med hjälp av tryckpaden kan man tydligt se om sadeln trycker någonstans på ryggen

Exempel på dåligt anpassad sadel