Jag har en laser från Irradia som jag använder vid muskelspänningar och ömhet. Lasern arbetar vid en våglängd på 904 nm och stimulerar kroppen på cellnivå. Laser fungerar bra då hästen har ont i musklerna och inte är mottaglig för massage. Det har en smärtstillande effekt, såväl som en läkande effekt. Det får igång cirkulationen och transporten av slaggprodukter i musklerna.
Jag arbetar också med mikroströmmar som stimulerar kroppen på cellnivå med hjälp av ström. Det kan ur behandlingssynpunkt likställas med laser. Ibland kommer strömmarna dessutom åt bättre än laser då de kan gå tvärs igenom muskler och vävnader.
Strömstyrkan som används ligger på samma nivå som den ström som finns på cellnivå när cellerna transporterar ämnen ut och in genom cellmembran i kroppen. Detta leder till att man ökar cellandningen och ämnesomsättningen i cellen. Cellen stimuleras alltså till optimal läkning genom att elektrisk näring tillförs.
Med hjälp av mikroströmmar kan muskelspänningar lösas och musklerna mjukas upp. Sårskador kan läkas fortare då cellerna stimuleras att arbeta så fort de kan. Det är även inflammationshämmande.
När är det bra att använda laser eller mikroström?
Vid exempelvis sårskador, senskador, muskelproblem, inflammationer, broskförändringar, artrit och artros. Kort sagt till de flesta problem man kan stöta på som hästägare.
Att ha en utrustning som passar hästen så bra som möjligt är A och O för att den ska må bra och kunna utföra sitt arbete på bästa möjliga sätt.
En dåligt tillpassad sadel ger inte hästen bara obehag, utan kan på längre sikt ge upphov till skador som exempelvis kotledsinflammationer. Om hästen hindras från att använda sina muskler på ett korrekt sätt, får andra delar på kroppen arbeta extra och kan då lätt bli överansträngda.
En häst är inte byggd för att bära vikt. Det kan många gånger vara lätt att glömma, eftersom hästar är så otroligt arbetsvilliga. Längs med ryggen på hästen från svansroten och hela vägen till nacken går den stora ryggmuskeln. Denna muskel är en rörelsemuskel, d.v.s. den hjälper hästen att röra sig framåt genom att hjälpa de stora musklerna på bakdelen i deras arbete.
Om man lägger på en dåligt anpassad sadel som inte kan fördela ryttarens vikt på ett bra sätt, hindras muskeln i sin rörelse. De övriga musklerna får då arbeta extra mycket och kan bli överansträngda. En överansträngd muskel drar ihop sig och förlorar sin elasticitet. Den kan bli öm och inflammerad vilket ökar på problemen.
Att låta kontrollera sin sadel med jämna mellanrum är ett ganska enkelt sätt att förvissa sig om att sadeln inte hindrar hästen i sitt arbete.
Hästar ändrar sin kroppsform under hela livet beroende på vilken typ av arbete de utför och med vilken intensitet arbetet utförs. Om man provat ut en sadel åt hästen vid ett tillfälle, är det inte alls säkert att den passar några år senare.
Vid en sadelutprovning har jag en lerpad till hjälp som man lägger under sadeln för att se om den trycker på något ställe. Den är ett bra verktyg som visar om sadeln ligger bra under ridning. Den visar även om ryttaren rider centrerat eller inte.
Behandling av ryggmuskulatur med mikroström
Exempel på dåligt anpassad sadel